DeFi och kryptovalutor

ekonomier defi bitcoin kryptovalutor

DeFi = Decentralized Finance. Det är läge att uppdatera sig om de senaste årens hype om Bitcoin och kryptovalutor. Allt “sweettalk” från branschexperter kanske var för bra för att vara sant. Pålitlighet/förtroende är något som återkommer gång på gång vare sig man pratar om vanliga valutor eller kryptovalutor.

Richard Coffin från kanalen The Plain Bagel

Patrick Boyle

Richard Coffin (2)

ekonomier.se replik:

Bitcoin och kryptovalutor kommer att finnas kvar men de senaste 6 månaderna visar att icke pålitliga personer gärna startar “bitcoin-banker” där de bedrar godtrogna bitcoin användare. Detta är inte ett tekniskt kryptoproblem utan det klassiska mänskliga problemet vem kan du lita på. Tekniken kryptovalutor är i sig inte problemet utan vilka aktörer spelar på denna spelplan. Många har förlorat miljarder med värde de senaste året och det här drabbar förtroendet för bitcoin dramatiskt. Det är en lätt slutsats att det blir mycket svårt att tjäna pengar på bitcoin de närmaste åren.

Bitcoin den nya guldet?

En uppsida som fortfarande finns kvar för bitcoin är när länder misshandlar sin egen interna valuta. T ex Ryssland som artificiellt håller upp sin valuta för närvarande. Här fyller bitcoin en funktion där an användare i Moskva köper bitcoin strax innan denna flyr landet och på så vis får med sig sina tillgångar under flykt. Här kan bitcoin fylla en stark funktion på samma sätt som guld i kristider med den fördelen att bitcoin är lättare att smugla ut ur landet.

Bitcoin och hög inflation

Bitcoin skapades 2009 och de första 10 åren hade världen en låg inflation. År 2022 har inflationen tagit fart och i en sådan ekonomisk miljö har Bitcoin inte befunnits tidigare. Här får vi avvakta coh se vilken betydelse detta får på kryptovalutor som Bitcoin och Ethereum

Noterbar kommentar:

Från användaren XerrolAvengerll på youtube:

“the unfortunate bit is that Bitcoin was championed as an inflation hedge, buy that depends on people choosing to not sell it when under financial pressure or liquidation, but in the end crypto isnt treated as a store of wealth, it’s treated as a speculative asset and becomes virtually identical to speculative tech stocks etc”

Stefan Ingves, Sveriges riksbank

Antingen ska de stängas eller så ska de ha tillstånd

Elon Musk

Elon Musk, grundare av Tesla och världens rikaste man, har varit en trogen anhängare av kryptovalutor. Han uttalade sig nyligen om sin tro på bitcoin och hur kryptovalutan ”kommer att klara sig, men att det kan bli en lång vinter.”